找回密码注册

QQ登录

只需一步,快速开始

[量产刀] CAPE COD 抛光布

本人玩刀也表,最近买了块CAPE COD 抛光布保养手表,效果是刚刚的,完美的镜面打磨品。可惜兄弟没有镜面抛光的刀刀,不知道效果如何。
下面是表友的实验,对比CAPE COD 抛光布和AUTOSOL抛光膏。

下面都是转帖的文章

DIY 拋光/除花痕 CAPE COD vs AUTOSOL 比拼
之前見到有人問關於cape cod除花痕,又有師兄介紹autosol
很無聊地,買左返屋企測試一下

先講Cape Cod Metal Polishing Cloths,美國出產,好多外國/台灣論壇都有推介
錫紙包裝,裏面有2塊微濕既布,寫住可以用於金/銀/銅/鋁/鋼等等
金屬

包裝背面使用方法,其中一點話塊布變色都可以不停循環使用,乾左可以加D礦物/植物油整濕佢再用,不過其實塊布抹完好黑好污糟,我通常剪少少出黎用,唔用既放返入錫紙袋封好佢,用完就掉左佢,一包都夠用好耐,同埋有一點要留意,唔好用係brushed metals上面,即係拉絲面/啞面

塊布好似一塊百潔布咁,陣味有D似奶油味,抹既過程會產生好多黑色野出黎,唔想整污糟你雙玉手,可以戴手套

跟住到Autosol,德國出產,揸住產品張相落去五金舖買,條友話:哦,省銅膏呀話,呢到俾錢啦!心諗省銅膏??見個包裝一樣,俾錢先

產品說明,適用於鉛/銅/鋼等等
金屬

擠出黎膏狀,有D似殺蟲水味,過程都係會
產生好多黑色野出黎,唔想整污糟你雙玉手,可以戴手套

癈話講完,試下效果先
錶帶分做1,2,3,4格

1,2用Cape Cod ; 3,4用Autosol
Cape Cod 效果非常好,花痕差唔多無晒,好閃令令
Autosol 都令左D,但仔細睇表面會產生超多髮絲花痕

再搵其他野試下,未抹之前

抹完之後,結果同之前一樣,同埋Autosol係膏狀,所以D膏會藏晒入去坑位裏面

平時戴錶都會錫住,就算粗戴都唔會好大碰撞
今次搵個銀仔黎試,夠晒多凹洞/花痕

今次Cape Cod都救唔番,即係話如果你隻愛錶不幸花痕太深或有凹洞(斷估都唔會戴得咁粗掛),唯有拎出去俾專業師父拋光打磨,但係磨咁入,金屬會薄左

換個角度睇睇,Cape Cod 嗰邊好閃令令,至於Autosol.....
    开心

文字看的好费劲

没看是转贴的

{:4_126:}淘宝有卖的,98一张~
    开心

呵呵有机会试试,偶的镯子抛抛用用{:4_132:}
    郁闷

http://www.gecbbs.cn/

技术贴

东西效果貌似很不错,只是我怎么看着看着就觉得我自己不像是中国人了捏,咋看不懂中文了都

可能是香港人写的吧,广东白话。估计这玩意用来除锈的效果不错,比砂纸细,还有就是口袋刀、110那些铜制部件上光。
    开心

宜...香港人o咼...
    自已友

師兄邊度買到cape cod?
    开心

谁帮忙翻译下啊?谢谢,看不懂

兄弟只是转载,不是香港人哈。

我现在用羚羊皮擦口袋刀。

10# ChrisC
    网上就有,去淘宝找找看吧。

我现在用羚羊皮擦口袋刀。
    开心

http://www.djqz.cn/

下面都是转帖的文章

DIY 拋光/除花痕 CAPE COD vs AUTOSOL 比拼
    之前見到有人问关于cape cod除花痕,又有师兄介紹autosol
    很无聊地,买回家測試一下

先讲Cape Cod Metal Polishing Cloths,美國出產,很多外國/台灣論壇都有推介
    錫紙包裝,裏面有2塊微濕既布,写着可以用於金/銀/銅/鋁/鋼等等金屬

包裝背面使用方法,其中一点讲塊布變色都可以不停循環使用,干了可以加点礦物/植物油弄湿了再用,不過其實塊布抹完很黑很脏,我通常剪一小块出来用,不用了放回去錫紙袋封好它,用完就丢了,一包都夠用好久,同时有一點要留意,不要用在brushed metals上面,即是拉絲面/啞面

这块布好像一塊百潔布,味道有点似奶油味,抹得過程會產生很多黑色的东西出来,不想弄脏你的玉手,可以戴手套

接着到到Autosol,德國出產,拿着產品的相片去五金舖買,那个人说:哦,省銅膏阿,来这里给錢啦!心想省銅膏??見到個包裝一樣,给錢先

產品說明,適用於鉛/銅/鋼等等金屬

擠出来膏狀,有点似殺蟲水味,過程都是會產生好多黑色的东西出来,不想弄脏你的玉手,可以戴手套

废話講完,試下效果先
    錶帶分做1,2,3,4格

1,2用Cape Cod ; 3,4用Autosol
    Cape Cod 效果非常好,花痕差不多没有了,很閃亮
    Autosol 也亮了很多,但仔細看表面會產生很多髮絲花痕

再找其他东西試下,未抹之前

抹完之後,結果同之前一樣,和Autosol是膏狀,所以那些膏會全藏入去坑位裏面

平時戴錶都會小心爱护,就算粗戴都不會好大碰撞
    今次找個銀币試下,夠多凹洞/花痕

今次Cape Cod都救不了,即是如果你只愛錶不幸花痕太深或有凹洞(斷估都不會戴得这么粗掛),唯有拿出去给專業師父拋光打磨,但是磨这么深,金屬會薄很多

換個角度看看,Cape Cod 这边好閃亮,至於Autosol.....

粗粗翻了一下,见笑了
    开心

http://www.funsn.com.cn/

看着真费劲
    慵懒

4# s8991581

好贵啊~~~

看着还可以,有机会来试试,粉色的呵呵

http://www.hcmkj.cn/

这种抛光布我有一块,航材院朋友给的,感觉很想刷碗的白洁布